Weerstand bij de emoties van jouw sensitieve kind

Als papa om mama zul je vast wel herkennen dat je niet altijd handig reageert op je gevoelige kind… op zijn of haar boze buien of verdrietige tranen. Je bedoelt het goed, maar het doet iets met jou. Het raakt jou, diep in je binnenste. Het doet pijn om je kind zo te zien worstelen. En daar reageer je op.

Wat er gaande is in jou is dat je de situatie graag anders wilt… je krijgt gedachten als dat je ‘het niet goed gedaan hebt’, ‘dat het allemaal niet goed komt’, ‘dat je kind dingen anders zou moeten doen’. Er ontstaat lijden, van binnen.
Er ontstaat een bepaalde spanning en een cirkeltje van angst voor dat het eventueel weer kan gebeuren.
Je wilt dat de situatie verandert, dus je probeert van alles. Je twijfelt. Je wilt ergens anders zijn dan waar je nu bent. Dan ontstaat lijden.

Er ontstaat lijden, omdat je de situatie en het rotgevoel, zoals die nu is, niet wilt.

Kinderen ZIJN… iets voelt niet fijn, dus dat uiten ze. Gevoelige kinderen zijn nog eens extra intens in hun uitingen. Ze voelen wat er te voelen valt en uiten dat zonder filters.

Ze voelen echter jouw weerstand tegen dat wat is, tegen de emotie, tegen hun angst. Dat maakt dat ze zich instant afgewezen voelen. Dit maakt dat ze hun eigen emoties gaan bestempelen als ‘niet oke’. Gevoelige kinderen verinnerlijken dit meteen en maken ervan ‘dat zij niet oké zijn’.

Gevolg is dat boosheid een driftbui wordt en verdriet om slaat in angstaanvallen.

Het mooie is, je hoeft niks te DOEN, je hoeft niks te veranderen. Je mag gewoon gaan zitten bij dat wat je VOELT. Het gedrag van je kind doet iets met jou. Ga erbij zitten en observeer je gevoel. Laat je gevoel er zijn en heb er geen oordeel over.

Als je het gaat onderzoeken, dan voel je ook wat jouw gevoel jou wil vertellen en wat jouw kind van jou nodig heeft om gewoon te kunnen ZIJN, om zich veilig te voelen, om zich geaccepteerd te voelen. Er zit altijd een waardevolle boodschap achter jouw emotie.

Je zult merken dat het gedrag van je kind meteen zal veranderen. Alhoewel het niet gaat om de uitkomt, het gaat om het proces. De uitkomt is mooi meegenomen.

Laat de verwachtingen los.

Het gaat om het hier en nu. En liefde is altijd het antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *