8 lessen die wij kunnen leren van (onze) Hooggevoelige kinderen

 

Hooggevoelige kinderen zijn niet voor niets zo gevoelig. Het heeft een reden en uiteindelijk is het een zegen om gevoelig te zijn. Het duurde bij mij ruim 20 jaar voordat ik daar achter was.

Kinderen die hoogsensitief zijn staan met hun ouders voor heel wat uitdagingen, want heel gevoelig zijn betekent dat je de taak hebt gekregen om een bijdrage te leveren aan het creëeren van een maatschappij waarin mensen meer leven vanuit liefde.strand

En dit valt niet altijd mee voor deze kinderen. Ze zijn tenslotte nog klein en dan is de invloed in hun dagelijks leven niet heel groot. Vaak zie je dan ook dat deze kinderen heel gefrustreerd raken, tegendraads zijn of zich juist terugtrekken en klein maken, gaan piekeren of somber worden. Allemaal signalen dat een gevoelig kind zich afgewezen, ‘anders’ of niet gehoord voelt door een of meerdere personen in de omgeving, hoe goed deze het ook bedoelen. Die emotie ervaren ze ook heel intens.

Wat kunnen wij, als volwassenen (in de rol van papa, mama, juf of meester etc) nou leren van (ons) Hooggevoelige kind? Wat willen ze ons nu eigenlijk vertellen?
En waarom is het zo belangrijk dat we ECHT luisteren….?

1) Hooggevoelige kinderen leren hun ouders hun eigen innerlijke kind te omarmen en te koesteren. Ook kunnen ze je laten voelen dat jij als papa of mama helemaal oké bent zoals je bent. Een geweldig cadeau. Als jij, als ouder, verdriet hebt om wat jij in je jeugd hebt meegemaakt, geven deze kinderen je zo’n prachtige spiegel in hun gedrag dat jou laat voelen dat het tijd is om je eigen gekwetste innerlijke kind te gaan helen. Ze laten dit zien door zich enorm tegen je af te zetten of door juist heel sterk voor je te gaan zorgen. Ze willen dat jij voor jezelf gaat zorgen.

 

2) Hoogsensitieve kinderen (afgekort HSK) leren ons onvoorwaardelijk lief te hebben. HSK hebben lief met hun hele hart. Hartstochtelijk en onvoorwaardelijk. Ze geven hun wezen in een vriendschap. Zijn hartstochtelijk in hun uitingen van liefde naar papa en mama. Ze kunnen niet anders dan 100% lief hebben van de wereld waarin ze leven en daarmee geven ze het goede voorbeeld. Dit geld voor zowel mens als dier. Soms kan een ander dit nog wel eens als overweldigend ervaren….

3) Hooggevoelige kinderen kunnen intens genieten van al het moois wat het leven ons te bieden heeft. Kijk zelf eens op die manier naar kunst, muziek, dans, glitter, glans, dieren, de wolken, de zon. Het leven zit tenslotte vol wonderen en een gevoelig kind ZIET dat (en niet alleen met zijn/ haar ogen).

4) leef met je hart en luister naar je intuïtie. hooggevoelige kinderen hebben een feilloze intuïtie en luisteren hier ook naar. Intuïtie liegt nooit. Soms kunnen deze kinderen daarmee ietwat confronterend overkomen, maar ja… ze hebben dan wel gelijk. Zo voelen ze precies aan wie zich niet lekker in zijn vel voelt, wie niet te vertrouwen is of juist wel, welke beslissing de juiste is om te nemen en dat je dingen mag doen die LEUK zijn, enkel en alleen omdat je hart er blij van wordt. Het is oké…

5) Hooggevoelige kinderen leren ons groter te denken en te dromen, van dingen die in eerste instantie onmogelijk lijken. Ze leren ons omdenken van ‘Ja-maar…’ naar ‘Ja, en…’ en laten ons meer out-of-the-box handelen. Waarom een realist zijn, als je ook onbegrensde mogelijkheden mag opzoeken? Een realist zet zijn creativiteit op slot. En dat weet een gevoelig kind.

6) Emoties zijn oké. Een Hooggevoelig kind is ook intens in zijn of haar emoties. Een HSK voelt ALLES en VEEL. Misschien is jouw kind wel heel sterk geraakt door de problemen op het nieuws of doordat juf of meester boos werd op een ander kind. Volwassenen willen dan nog wel eens zeggen ‘trek het je niet persoonlijk aan’. Onze maatschappij bestempelt een veelheid aan emoties als niet- oké. En dat terwijl deze kinderen ons het tegenovergestelde willen leren. Je MAG geraakt zijn of iets eng en spannend vinden. Dat zegt niets over jouw innerlijke (veer)kracht.

7) Hooggevoelige kinderen leren ons om zuiver te communiceren, zonder verborgen agenda. Ze prikken dwars door je heen als je A zegt, maar B bedoeld. En ze zullen je dit laten weten ook!

8) Mocht jij je wel eens afvragen ‘is dit het nou in het leven?’, dan kan een Hooggevoelig kind hier volmondig ‘nee!’ op antwoorden. Ze ‘schoppen’ tegen bestaande systemen aan, laten ons nadenken over waarom we doen zoals we doen en accepteren niet zomaar dingen ‘omdat ze nu eenmaal zo zijn’. Ze ervaren meerdere dimensies naast de onze. Ze geven ons diepgang, verandering en laten ons keuzes maken uit liefde en minder uit angst.

Dank je wel voor het lezen. Ik hoop dat ik met mijn bijdrage jou weer een stukje op weg heb geholpen bij Hooggevoeligheid van jouw mooie zoon of dochter. En misschien herken je ook wel iets bij jezelf, toen jij klein was….

Geniet van jullie kinderen!

Mascha Jongman, kindercounselor
Praktijk Kinderzorgwinkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *